Please Wait...

  • 21 Scott Street
  • 21 Scott Street
  • 21 Scott Street

 

21 Scott Street

Developed by Alchemy Properties and with a GLA of 5,660m², the 3-storey office building sits atop a 3-storey semi-submerged basement on a brownfield site. Inspired by its locality, programme and end user, the building’s extreme geometry challenges conventional building techniques and systems.

The rectangular top structure is orientated along an east-west axis so that the longer edges of the building face north and south, allowing for offices to be naturally lit throughout the day. The building mass consists of outwardly slanting intersecting concrete and glass boxes housing a complex arrangement of internal spaces. A glazed double-volume atrium and treed pause area on ground floor open onto a landscaped deck to the east and south of the building. Fully glazed bridges link the various floor plates, while framing three of the atrium edges. These bridges provide visual links throughout the building and allow upper floor activity to be read from the ground floor. Interlinking floors slot together with various outdoor terraces, encouraging collaborative workspaces and user relaxation; while flexible floor plates enable easy sub-divisibility.

Several core sustainability principles have been incorporated in the design. The building geometry creates generous overhangs, restricting glare and offering shaded areas on the deck for users to enjoy. Similarly, the geometry naturally shades exposed glazed areas and in doing so prevents excessive heat loss on these facades. Other energy saving measures include the use of energy-efficient air-conditioning supported by a back-up generator, LED light fittings for all artificial lighting, ands motion sensor operated basement lighting. Water-saving sanitary fittings were also specified throughout. As the building is located close to major transport routes, the use of public transport is encouraged; and easily accessible bicycle racks and cyclist showers have been provided.