• Hatfield Square - Pretoria
  • Hatfield Square - Pretoria
  • Hatfield Square - Pretoria
  • Hatfield Square - Pretoria
  • Hatfield Square - Pretoria

 

Hatfield Square - Pretoria

The redevelopment of the 2200-bed Hatfield Square student residence was designed around the concept of a village. Consideration was given to all aspects of student life in order to create a mixed-use development where students can live, study and play in a safe, accessible environment.

Various sun studies were undertaken to optimise building heights to ensure all rooms have maximum access to air and light. The result is a precinct of 4 buildings arranged around a series of courtyards more intimate spaces where students can enjoy the smaller neighbourhoods within their blocks. Each building is defined by its ‘theme’ colour which is visible internally and externally.

Five modular unit types create a variety of rental options, with common study rooms and lounge/kitchen areas on each floor. Facilities include a gym (which overlooks the Retail Square), computer centre, large study centres, recreational rooms, laundry facilities, swimming pool, landscaped gardens and braai areas. In total, there are 85 common facilities spread out over the 4 buildings.

The precinct benefits from different scales of public, semi-public and private spaces. Common areas are defined on the façade with sculptural forms and colours which link back to the neighbourhood theme; while rooms are defined on the façade by an array of window patterns that reflect the diversity of accommodation types. The Burnett Street side of the development acknowledges the history of Hatfield Square by recreating an active lifestyle courtyard, where students and the public can socialise and enjoy a variety of retail offerings and restaurants.